İşitme Cihazlarının Bilişsel Zayıflama Riskini Azalttığını Gösteren İlk Çalışma

Smørum, Danimarka
29 Ekim 2015

“Hasta Tarafından Beyan Edilmiş İşitme Kaybı: İşitme Cihazları ve Yaşlılarda Görülen Bilişsel Zayıflama: İşitme cihazı kullanan ve kullanmayan yaşlılar arasındaki bilişsel zayıflama eğrisi kıyaslamasını içeren 25 yıllık bir çalışma Amerika Geriatri Topluluğu'nun Dergisinde yakın zamanda yayınlandı. Söz konusu çalışma, işitme kaybı olduğu bildirilmeyen kontrol grubundaki insanlar ile işitme cihazı kullanan insanlar arasındaki bilişsel zayıflama oranında hiç bir farklılık bulmadı. Aksine, tedavi edilmeyen işitme kaybı, 25 yıllık bir takip sırasında yaş, cinsiyet ve eğitimden bağımsız olmak üzere bilişsel fonksiyonların, iyi yapılandırılan bir test olan Mini Mental Durum Muayenesinde, önemli ölçüde daha düşük taban puanlarla ilişkiliydi.

Fransa'da bulunan Bordeaux Üniversitesi'nde Yaşlanmanın Nöropsikolojisi ve Epidemiyolojisi üzerine öncü bir araştırmacı olun Profesör Hélène Amieva, özellikle beyin yaşlanması konusunda çalışmalar yapmak için tasarlanmış olan Personnes Agèes QUID (PAQUID) topluluğunun bir parçası olarak 65 yaş ve üzerindeki 3.670 yetişkini 25 yıllık bir zaman dilimi boyunca izleyen çalışmanın başına geçti. Profesör Amieva, Oticon’un BrainHearing™ teknolojisinin avantajlarını ve bilişsel sağlığı araştıran bir bilgi paylaşım etkinliği olan Oticon'un 2014 yılında düzenlediği OtiCongress'de çalışmanın ilk buluntularını paylaştı.

Oticon A/S'de Odyoloji ve Uygulamalı Odyoloji Araştırmaları Merkezi'nin Başkanı olan MSc Thomas Behrens, “İşitme cihazlarının mümkün kıldığı geliştirilmiş iletişim ruh halinin, sosyal etkileşimlerin ve bilişsel olarak uyarıcı olan yeteneklerin iyileştirilmesine yol açtı ve çalışmada belirtilen azalan bilişsel zayıflamanın sebebinin altında yüksek ihtimalle bu yatıyor.” dedi. “Eriksholm araştırma merkezindeki Oticon araştırmacıları, işitme kaybı olan insanların toplumla yakın ilişkide bulunması için bu kişiler yeteneklerini ve zihinsel enerjilerini koruyabilsinler ve yeniden kazanabilsinler diye beynin sesi anlamlandırmasına yardımcı olan BrainHearing teknolojilerinin geliştirilmesi üzerinde yaklaşık 20 yıldır odaklanmış durumdalar. Çalışmanın buluntuları, işitme çözümleri tasarlarken "önce beyin" yaklaşımına olan taahhüdümüzü güçlendiriyor.”

Beynin Sesi Anlamlandırmasına Yardım Etme

Seslerin amplifikasyonunu ve bastırılmasının üzerinde durmaktan ziyade "önce beyin" olan Oticon'un odyolojik yaklaşımı, konuşmanın anlaşılmasını ve kavranmasını beyinde meydana gelen bilişsel süreçler olarak kabul eder. Oticon’un güçlü Inium Sense platformu BrainHearing teknolojisini destekler. Böylece kullanıcılar, konuşmayı daha az gayretle daha iyi anlama ve daha doğal bir dinleme deneyimi için kendi benzersiz işitme kaybına ve ses tercihine yönelik kişiselleştirilmiş bir uygulamanın tadını çıkarırlar.

Behrens, “Araştırmayı performans, çaba ve enerji talebi üzerine odaklayarak, kullanıcılar günlük yaşamlarını daha aktif bir biçimde geçirebilsinler diye enerjilerini gün boyu korumalarını sağlayacak yeni işitme çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz,” diye açıklama yaptı.

BrainHearing teknolojisine sahip işitme çözümleri, hastalara halihazırda uygulanan tipik işitme cihazları için olan %79'luk endüstri ortalaması ile kıyaslandığında hem tecrübeli kullanıcılar hem de ilk defa kullananlar için %96'lık bir memnuniyet oranı ortaya koyuyor.

İşitme Sağlığı Sağlığın Kendisidir

Sağlıklı yaşlanma için genel sağlığın daha geniş bağlamı içerisindeki işitme sağlığına odaklanma durumunu artırmak amacıyla PAQUID çalışmasının buluntularına ait olan potansiyel kayda değerdir. Çalışmanın buluntuları, Amerika Geriatri Topluluğu'nun 6.000 geriatri ve gerontoloji uzmanın hemen ulaşmasının ötesinde, yaşlandıkça insanların hayatlarını, özgürlüklerini ve sağlıklarını iyileştirmekle sorumlu olan diğer sağlık uzmanlarını etkileyecektir.

Oticon, işitme uzmanlarının tedavi edilmeyen işitme kaybının sağlığı tehdit eden riskini hastalarına, işitme kaybını tedavi etmenin yapılacak doğru şey olduğunu söyleyerek onları motive edecek şekilde açıklamalarını destekliyor. “Bilişsel sağlık, özellikle yaşlılar arasında olmak üzere tüm yaş gruplarında bir endişedir.” diyor Behrens. “PAQUID çalışması, işitme kayıplarının tedavisi konusunda bir şeyler yapmayı düşünen ancak erteleyen insanlar için oldukça önemli bir haberdir. Bu, günümüzde yalnızca iyi işitme ile ilgili değildir. Tedavi edilmeyen işitme kaybının uzun vadeli etkileri ile de ilgilidir.”

Hastaların ve diğer sağlık hizmeti uygulayıcılarının kendi topluluklarında işitme, işitme çözümleri ve bilişsellik arasındaki bağlantı konusundaki farkındalıklarını artırmada işitme uzmanlarını desteklemek için Oticon, öğretici olan ve halka uzanan materyaller geliştiriyor.

İşitme kaybı, bilişsellik ve BrainHearing teknolojisi hakkında daha fazla bilgi almak için brainhearing.com adresini ziyaret edin.