Hasta yakınlarına destek

Tedavi edilmeyen işitme kaybı sosyal yaşantımızı etkiler. İletişimin herkes için kolaylaşmasına yardımcı olmak için aile ferdinizi veya arkadaşınızı yardım almaya teşvik edin.

Bir tanıdığınızın teşvik edilmeye mi ihtiyacı var?

Bir yakınınızın işitme kaybı yaşadığını düşündüğünüz için bunu okuyorsunuz. Daha iyi duyabilmesi için bir aile ferdinize ya da arkadaşınıza yardımcı ve destek olabilmek.

Son zamanlarda "Kusura bakma, bir daha söyleyebilir misin?" sözünü çok fazla mı duydunuz? İşitme kaybı yüzünden sesler o kadar yavaş azalır ki, tamamen kayboldukları anlaşılamayabilir. Siz veya bir başkası, işitme kaybı yaşayan kişinin işine geldiği zaman duyduğu izlenimine kapılabilir. Bunun sebebi bazı seslerin net olarak duyulabilirken bazılarının duyulamamasıdır ve bu boşluklar bir süre sonra kelimeler ve cümlelerde belirgin hale gelir. Bu da kalabalık bir odada veya telefon ile konuşmayı zorlaştırabilir.

İşitme kaybı tedavi edilmezse, etkilediği kişi ve ailesi ve arkadaşları arasındaki ilişkileri etkileyebilir ve hayat kalitesini yavaşça azaltabilir. 

Bu yüzden de şunları yapmanız önemlidir:

  • Gerekli adımları atmak için bir işitme testi yaptırmak üzere yakınınızı motive edin.

  • İletişim kurma şeklinizi gözden geçirerek sohbetleri nasıl kolaylaştırabileceğinizi öğrenin.


İşitme kaybı hakkında daha fazla bilgi edinin

İşitme kaybının belirtilerini tanımak

Bu sorular bir yakınınızın işitme kaybını hızlı bir biçimde değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Yakınınız:

...herkesin mırıldanıyor gibi konuştuğundan şikayet ediyor ve sizden, başkalarının dediğini tekrar etmenizi istiyor mu? EVET/HAYIR

...sizinle karşı karşıya oturmak ve zorunda kalıyor ve başka birisi arkadan veya başka bir odadan seslendiğinde duymuyor mu?

...restoran veya araba gibi gürültülü ortamlarda sohbet etmeye zorlanıyor mu?

...sosyalleşirken normalde olduğundan daha sessiz bir tavır sergiliyor mu?

...TV veya radyoyu anormal yüksek bir ses seviyesinde mi dinliyor?

...tiyatroya, sinemaya veya diğer mekanlara gittiğinde diyaloğun büyük bölümünü kaçırıyor mu?

Sonuç işitme kaybına işaret ediyorsa

Bu sorularına çoğuna yanıt evetse, yakınınızın işitmesini test ettirmesi gerektiği konusunda ısrarcı olun. Ne kadar erken teşhis koyulursa, sonucun o kadar başarılı olması olasıdır. İşitme merkezine giderken eşlik edeceğiniz kişiye, yetkin ellere emanet olacakları ve gelecek aylarda daha iyi işitmeye giden yolda onlara destek olacağınız konusunda moral verin.


7 iyi iletişim alışkanlığı

İletişim iki yönlü bir işlemdir. İşitme cihazları tüm konuşmaları başarılı hale getirmeye yetmeyebilir. Dinlemeyi ve iletişim kurmayı kolaylaştırmak için pek çok şey yapabilirsiniz.

1. Konuşmadan önce kişinin dikkatini üstünüze çekin; böylelikle size bakmaya hazır hale gelirler ve söylediklerinize odaklanırlar.

2. Net bir biçimde ve doğal bir ritimde konuşun; bağırmayın.

3. Yaklaşın ve yüzünüzün ışık aldığı bir yere oturun; böylelikle yüz ifadeleriniz daha iyi okunabilir.

4. Yemek yerken, sigara içerken konuşmamaya çalışın veya konuşurken ağzınızı veya çenenizi saklamayın.

5. Arka plan sesini azaltın; müziği veya TV'yi kısın ya da konuşmak için daha sessiz bir yer bulun.

6. Bir topluluk içindeyseniz, birbirinizin sözünü kesmemeye çalışın.

7. Kendinizi tekrar etmek yerine cümleyi farklı şekilde kurmayı deneyin.


İşitme kaybının teşhis ve tedavisi

İşitme kaybı vakalarının %90'ından fazlasında, hayat kalitesini yalnızca işitme kaybı yaşayan kişi değil aynı zamanda ailenin tamamı için iyileştirebilen işitme cihazları, en iyi tedavi yöntemidir.

İşitme testi yaptırın

Daha iyi işitmeye giden yoldaki ilk adım bir işitme merkezinde işitme testi yaptırmaktan geçer. Bir saatten kısa sürer ve tamamen ağrısızdır. Öğrenilmesi gereken çok fazla bilgi olduğu için birlikte gitmeyi teklif edin. İki hafıza bir taneden iyidir.

En iyi tedavi

Test, işitme kaybı emareleri gösterirse bir sonraki adım, doğru çözümü bulmaktır. İşitme cihazları, bir insanın duyma yetisini tamamen geri getiremese de, iletişim kurabilme kabiliyetini iyileştirebildikleri için pek çok vakada en iyi tedavi yöntemidir. İşitme uzmanının hangi çözümü önereceği, kişinin ihtiyaçları, yaşam tarzı, kişisel tercihleri ve bütçesine göre farklılık gösterecektir.

Yeni etkilere alışmak

İşitme cihazları ayarlandıktan sonra, kullanıcıyı sabırlı olması yönünde yüreklendirmeniz gerekir. Yükseltilmiş ses çok kuvvetli gelebilir çünkü beynin unuttuğu sesleri dinlemeye yeniden alışması gerekir. Ancak işitme cihazlarını mümkün olduğunda çok takmak, beyne alışma zamanı sunmak için önemlidir. Ses seviyesi çok yumuşak veya yüksek gelirse işitme cihazlarını ayarlattırmaları konusunda teşvik edin.

İşitme cihazı kullanmanın ilk günleri hakkında buradan bilgi alın
  • İşitme

    İşitme duyumuzun asla uyumayan duyularımızdan yalnızca bir tanesi olduğunu biliyor muydunuz?

  • Uygulamalara bağlan

    TV veya telefonunuz gibi farklı cihazlarınızı ConnectLine kullanarak işitme cihazlarınızla nasıl bağlayacağınızı öğrenin.

  • İndirmeler ve Destek

    Tüm Oticon işitme cihazları ile aksesuarlarını nasıl kullanacağınızla ilgili videoları ve talimatları bulun.

  • İşitme merkezi bulun

    İşitme testinizi yaptırın ve yetkili Oticon işitme uzmanlarından yardım ve tavsiye alın.