12-18 yaş arası

Çocuğunuz, çocukluktan yetişkinliğe geçtiği dönem içerisinde okul, spor salonları, kafeler, en iyi arkadaşlarının evi vs. gibi evin dışında çeşitli ortamlarda zaman geçirmeye başlar. Bu dönemde arkadaşları ve dünya ile iletişim hâlinde olmaları gerekir. Tüm bu senaryolar ve durumlar, işitmede optimum destek gerektirir.

“Ben kimim?”, şeklinde ruh hâlinde çalkantılar ve yakın arkadaşlıklar

Çocukluk sona erdiğinde ve yetişkinliğe doğru değişim başladığında, çocuğunuzun kişiliğinde ve davranışlarında değişikliğe şahit olacaksınız. Evin dışında daha fazla zaman geçirecek ve en büyük önemi en yakın arkadaşlarına verecek.

Bu yıllarda çocuğun beyni büyümeye halen devam eder ve merkezî işitme sistemi henüz tamamıyla gelişmemiştir. Sıkça şaşkınlık ve kafa karışıklığına dair belirtiler gösterebilir. Kendi rolünü tanımlama becerisi, önceki gelişme sürecinde gösterdiği başarıya bağlıdır. Çocuğunuz hem sizin hem de toplumun kurallarını ve değerlerini sorgulamaya başlar. Özerklik ve özgürlük istediği için sizinle daha az paylaşımda bulunur. Bu durum, çocuğunuzu eskisi kadar koruyamadığınızı fark ettiğiniz için sizi korkutabilir.

Zorluklar ve nasıl yardım edebileceğiniz

Bu aşamadaki hedef, oğlunuzun veya kızınızın dili becerikli bir şekilde kullanmayı öğrenmesi, plan yapabilme yetisini edinmesi, iletişim kurabilmesi ve karmaşık sosyal becerileri yönetebilmesidir

İşitme cihazları

Onlu yaşlarında olan çocukların ve genç yetişkinlerin, iyi gelişmiş anlam çıkarma ve pragmatik yaklaşım becerilerini kullanarak, bu süre zarfında yanlış anlaşılmaları ve yanlış etkileşimleri minimuma indirmesi önemlidir. Bunun sağlanabilmesi için, işitme cihazının her zaman kullanılması kritik önem taşır; ayrıca bu dönemde, çocuğunuzun ne yaptığı hakkında giderek daha az bilginiz olur. Bireyselleşme sürecinde çocuğunuz görünüşüne ve nasıl algılandığına giderek daha fazla önem vermeye başlar. Havalı görünmek ve arkadaşlarını taklit etmek ister. İşitme cihazlarının reddedilmesi veya sınırlı olarak kullanılması bir risktir ve göze batmayan işitme cihazları bu nedenle önemlidir.

Ayrıca, çocuğunuzun kafe, konser ve parti gibi çeşitli gürültülü aktivitelere katılma ihtiyacı ve arzusu olacaktır. Bu tür ortamlarda işitme cihazı, çocuğunuzun odaklanmasına ve konuşmayı gürültüden ayırt edebilmesine yardımcı olabilir. Bu dönemin sonlarına doğru çocuğunuzun işitme çözümlerini değerlendirmesine izin verin. Çocuklar için BrainHearingTM teknolojisi ile geliştirilen işitme cihazları, onlu yaşlarda olan çocuklara büyük destek olur; ancak orta ve derin işitme kaybı olan yetişkinler için de gelişmiş çözümler mevcuttur.

Dijital dünya ile bağlantı kurma

Artık ergenlik çağındaki bir gencin kimliğinin büyük bir kısmı çevrimiçi ortamdan geliştirildiğinden, medyaya ve bilgiye kolay erişimin keyfini çıkarabilmelerini sağlamak hayati önem taşımaktadır

İşitme cihazlarına ses aktarımı
Oticon Bluetooth® işitme cihazlarını diğer birçok elektronik cihaza bağlayabilirsiniz. Böylece işitme cihazlarınızı yüksek kaliteli bir kulaklık olarak kullanabilirsiniz. Hands-free telefon görüşmeleri yapabilir ve TV sesi, stereo müzik, görüntülü arama, podcast, sesli kitaplar ve daha fazlasını kablosuz olarak aktarabilirsiniz. Ücretsiz işitme cihazı uygulamamız – Oticon ON – sadece parmağınızla dokunarak ses seviyesini ayarlamanıza, programlar arasında geçiş yapmanıza, pil seviyesini kontrol etmenize ve çok daha fazlasına olanak sağlar.

Oticon işitme cihazlarının bağlanması hakkında daha fazla bilgi alın


Öğrenmeye adanmış bir sınıf mikrofonu - Edumic
EduMic, öğretmenin sesini kablosuz olarak çocuğunuzun işitme cihazlarına ileten bir uzak mikrofondur. Bu, EduMic'i gürültülü sınıflarda ve salonlarda ve öğretmenin biraz uzakta olabileceği spor sahalarında ideal bir ortak yapar.

EduMic hakkında daha fazlası

Yuvayı terk

Çocuğunuz kendi yaşamını ve işitme kaybını idare etmeye hazır mı?

Rehber
Ayrılık vakti çok yakın. Genç yetişkinin kendi hayatı ile ilgili karar verme hakkına saygı göstermek önemlidir. Sizin rolünüz artık farklı: İdare eden bir “otorite” olmak yerine, artık kendinizi çocuğunuzun danışabileceği bir “rehber” olarak görün. Çocuğunuzu eğitime ve işitme kaybı olan yetişkinlere yönelik kaynaklara yönlendiren bir rehber olun.

Güç verin
Artık genç bir yetişkin olan çocuğunuzu evden göndermeden önce, onun işitme kaybı ve ekipmanları ile ilgilenebilecek ve işitme merkezinde kendi randevularını alabilecek kapasitede olmasını sağlamanız çok yerinde bir karar olacaktır.