Okul çağındaki çocuklar (6-12 yaş)

Çocuğun okula başlaması her aile için büyük bir olaydır. Sürekli değişen bir ortamda, yeni insanlarla heyecan verici bir macera. Ancak artık performans ve konsantrasyon da beklenmektedir – dinleme ortamı her zaman ideal olmasa bile.

Yakın arkadaşlar edinme, öğrenme ve değerlendirme

Okulda çocuklar sürekli olarak değerlendirilir, ancak çocuklar kendi kendilerini de değerlendirirler. Başarı ya da başarısızlık, kendilerini yeterli ya da yetersiz hissetmelerine neden olabilir. Artık işitme kaybı olduğunun bilincine varırlar ve işitme cihazlarından utanabilirler.

Arkadaşlıklar, çocukların okul yılları boyunca giderek daha önemli hale gelir ve çocuklar kendi kimliklerini geliştirmek için kendilerini başkalarında yansıtma eğilimindedirler. Bazı çocuklar okulda zorbalıkla karşılabilir, bu durum da onların dikkat çekmemek için işitme cihazı kulandıklarını gizlemek istemelerine neden olabilir.

Çocuğun hislerini fark edin 
Çocuğunuzun işitme kaybı yaşadığını öğrendiğinizde yaşadığınız duyguları hatırlayın. Ardından çocuğunuzun nasıl hissettiğini dinleyip onaylayabilirsiniz ve çocuğunuza işitme kaybının sağlıklı ilişkilere ve öğrenime engel olmadığı yönünde güven verebilirsiniz.

Özel yaşam alanı ihtiyacını destekleyin
İşitme kaybı olan bir çocuk büyütmek, aile yaşamınızı duruma uyarlamanızı gerektirir. Çocuğunuz bu dönemde kendisine özel bir yaşam alanına ihtiyaç duyar; ancak onu yemeğe veya başka aktivitelere çağırdığınızda sizi duyabilmesi gerekir.

Sınıfta

Aktif ve gürültülü bir sınıf, çocuğunuzun öğretmenin sesini anlayabilmesi ve öğrenmeye konsantre olabilmesi için zorlu bir ortamdır. Çocuk dostu teknolojiler, çocuğunuzun öğrenme sürecinden zevk almasına ve tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilir.

Okulda, çocuğunuzun kelime dağarcığını en üst düzeye çıkarması gerekirken, bir yandan da müfredattaki diğer tüm derslere kendini adapte etmesi gerekir. Modern okullar, çocukların çoklu görevleri yerine getirebilmelerini gerektirir.

Çocukların bilgisayar kullanması, öğretmenin söylediklerini anlaması ve ona göre hareket etmesi ve grup çalışmasına katılması gerekir. Ayrıca spor ve ders dışı etkinliklerle tanışırlar. Bu nedenle, çocuğunuz için en doğru çocuk dostu işitme çözümünün uygulanması son derece önemlidir.

EduMic, öğrenmeye adanmış bir sınıf mikrofonudur

EduMic, öğretmenin sesini kablosuz olarak çocuğunuzun işitme cihazlarına ileten bir uzak mikrofondur. Bu, EduMic'i gürültülü sınıflarda ve salonlarda ve öğretmenin biraz uzakta olabileceği spor sahalarında ideal bir ortak yapar.

EduMic hakkında daha fazlası

Çocuğunuzu destekleyin

İşitme cihazları
Çocuğunuzun kendi kendine işitme cihazlarının bakımını ve temizliğini ve diğer ekipmanların bakımını ve ayarlarını yapıp yapamayacağını kontrol edin. Onlara bu sorumlulukları vermek, bunları kullanmayı reddetme riskini en aza indirmelerine ve sahiplenmelerine yardımcı olacaktır.

İletişim
Çocuğunuzun dinleme ve öğrenme ihtiyaçlarını anlatma konusunda rahat olduğundan ve iletişim sorunlarını giderebildiğinden emin olun. Bu aşamada çocuklar çekinebilir ve dikkatleri kendilerine çekmek istemeyebilirler. Kendilerini korumasız hissetmeden yardım isteyebilecekleri yollar hakkında konuşun. İyi iletişim ve dinleme ortamları üzerine konuşmak için iletişim ipuçlarından yararlanın.

İşitme merkezi
İşitme uzmanını ziyaret ettiğiniz zaman, işitme cihazının rengi ve aksesuarlarına karar verirken çocuğunuzun fikrini alın ve siz müdahale etmeden işitme uzmanına duygularını anlatması için zaman tanıyın. Çocuğunuz, kendi duygularını, ihtiyaçlarını ve deneyimlerini en iyi bilen kişidir ve bunu bilmesini sağlayın.

Başkalarıyla tanışma
Okuldaki tek “farklı” çocuk olmak kolay değil. Çocuğunuz sizden çok kendi akranlarının sözünü dinler ve siz bu gerçeği olumlu bir yönde kullanabilirsiniz. Yaşadığınız bölgede işitme kaybı olan çocuklardan oluşan bir grup bulduğunuz takdirde çocuğunuzun bu gruba katılması faydalı olabilir. İşitme uzmanınız sizi belki böyle bir gruba yönlendirebilir.

Ebeveyn Destek Hizmetlerini ziyaret edin

Bir sonraki aşama: 12-18 yaş arası

İşitme kaybı olan çocuklar büyüdükçe, bebeklikten okul yıllarına ve ötesine kadar, yıllar içinde geçtikleri farklı süreçlerde çeşitli zorluklar ile karşılaşırlar. Çocuklar zaman geçtikçe farklı şekilde öğrenir ve gelişirler ve çocuğunuzun ihtiyaçları devamlı olarak değerlendirilmelidir. Çocuğunuz kendini kavradıkça ve yeni beceriler edindikçe yeni davranış modelleri geliştirir. Çocuğunuza destek olabilmeniz için, gelişiminde gösterdiği işaretlere dikkat edin!

Çocuğunuz 12-13 yaşlarına geldiğinde artık yetişkinliğe doğru hızlı bir yolculuğa çıkmış olur. Çocuğunuz kendi rolü ve duyguları karşısında zaman zaman akıl karışıklıkları yaşayabilir veya bunalıma girebilir. Bu yıllarda çocuğunuzu kendi başına bırakmanız gerekir, ki çocuğunuz sizin desteğiniz olmadan işitme kaybıyla baş etme yetisini edinebilsin.

Daha fazla bilgi

  • İşitme kaybı olan bir çocuk büyütmek

    Çocuğunuzun hayatın tadını çıkarabilmesi için, çocuğunuzu koruma ve güçlendirme rolünüzü dengelemeyi öğrenin.

  • Çocuğun çevresi ve sosyal yaşamı

    İşitme duyusu, sosyal becerileri geliştirmede ve çeşitli ortamlarda iletişim kurabilmede önemli bir rol oynar.

  • Çocuklarda işitmenin önemi

    Çocuğunuz konuşmayı, okumayı ve yazmayı öğrenirken ve sosyal becerilerini geliştirirken işitme duyusundan faydalanır.

  • Çocuklar için Oticon işitme cihazları

    Hafif-orta ve ciddi-derin derecelerde işitme kaybı olan çocuklar için geliştirdiğimiz işitme cihazı çözümlerini keşfedin.