Okul öncesi (3-6 yaş)

Çocuğun konfor alanı dışındaki zorlu ortamlarda daha fazla zaman geçirirken sosyalleşme yolunda ilk adımları atmak iyi bir işitme desteği gerektirir. Bu aşamada çocuğunuzun okula hazır olması için dil karmaşasını ve zenginliğini de geliştirmesi gerekecektir.

Sosyalleşme ve yanıt arayışı

Sabahtan akşama kadar “Neden? Neden?”. Bu süreç kendine güvenmeyi, kendini ifade etmeyi ve özellikle kendini kontrol etmeyi öğrenmekten oluşur. Çocuğunuz daha fazlasını yapmak istiyor ve sizin yardımınızla yapabilir.

Okul öncesi dönemdeki çocuklar sürekli kendi dil becerilerini geliştirirler, dil becerilerini herkesle her konu hakkında konuşarak kullanmak isterler. Ama aynı zamanda başkalarını ilgiyle dinleyebilirler ve ilk arkadaşlıklarını kurarlar. İstedikleri her faaliyete katılmalarına yardımcı olduğunuz takdirde daha da fazla beceri geliştirirler. Çocuğa yaşına ve gelişim seviyesine uygun sorumluluklar vererek ona işitme cihazı ve sağlıklı iletişim ihtiyacı yönünde güç verin.

Yan yana oynamaktan birlikte oynamaya

Bu dönemde çocuklar, yeni arkadaşlar edinmeye ve onlarla oyun oynamaya başlarlar. Ayrıca kendilerini ve kabiliyetlerini başkalarıyla kıyaslamaya başlarlar.

Arkadaşlarla oyun oynamak genelde kreşte veya anaokulunda, ev ziyaretlerinde veya evden daha karmaşık ve gürültülü bir yer olan oyun parklarında olur. Arka plan gürültüsü ve etraflarında konuşan diğer çocuklar sıkça zorluk teşkil eder. İşitme kaybı olan bazı çocuklarda gürültü ve gecikmiş dil becerisi, iletişim kuramamalarına ve dolayısıyla morallerinin bozulmasına neden olur ve bunun sonucunda öfke nöbetleri veya ısırma gibi sorunlu davranışlar meydana getirebilir. Çocuğunuzun konuşmayı gürültüden ayırt edebilen bir işitme cihazı (ör. çocuklar için Sensei serisi) kullanması, çocuğunuzun sosyalleşmede başarılı olmasında yardımcı olur. Neden? Çünkü bu sayede çevresinde olup bitenleri izleyebilir ve çevresiyle etkileşimde bulunabilir.

Ben, diğerleri ve dünyanın geri kalanı

İlkokula henüz başlamamış olan çocuklar, kendi becerileri hakkında genelde olumlu düşüncelere sahip olurlar. Verilen görevleri tamamlayabilirler ve dünyadaki olguları açıklayabilecek seviyede konuşmada anlaşılabilirliklerini geliştirebilirler. Çocuk inisiyatif sergiler, bağımsız olmak ister ve çevresindeki dünya karşı her geçen gün daha fazla farkındalık geliştirir.

Eğer işitme kayıpları nedeniyle yaşamaları gereken deneyimi tümüyle alamazlar ise, kendi yaşlarında olup duyabilen çocuklara kıyasla daha düşük bir gelişme seviyesinde kalma ve anormal davranma riskini taşırlar. Bir diğer risk, işitme kaybı olan çocuklara gösterilen aşırı ilgi ve korumadır; çünkü bu nedenle, yaşamaları gereken zorluklar ve almaları gereken dersler engellenmiş olur. Çocukların evleri dışında güvenli ortamlarda bulunmalarına ve büyümeleri için gereken deneyimleri edilmelerine izin verilmesi, çocukların doğal gelişimleri açısından önemlidir.

İşitme kaybı olan çocuk yetiştirme konusunda daha fazlasını okuyun

Güç verebileceğiniz fırsatlar

İşitme cihazlarının bakımı ile ilgili sorumluluğu çocuğunuza verin
Çocuğunuz dört yaşındayken kas kontrolü düşük bir seviyede olur ve küçük nesnelerle başa çıkmasına izin veri. İşitme cihazının pil değiştirme işini çocuğunuza bırakın ve cihazı kendisi takıp çıkarsın.

Çocuğunuza kendini temsil ve ifade etmeyi öğretin
İyi dinleme ortamlarının ne olduğunu konuşun. Yakın zamanda daha iyi iletişime ihtiyaç duyduğunu ifade edebilecektir. Çocuğunuza gerektiğinde başvurması için gerekli iletişim ipuçlarını verin. Çocuğunuzu gündüzleri kreşe de bırakabilirsiniz.

Two boys in class

Bir sonraki aşama: Okul çağı (6-12 yaş)

İşitme kaybı olan çocuklar büyüdükçe, bebeklikten okul yıllarına ve ötesine kadar, yaşamları boyunca geçtikleri farklı süreçlerde çeşitli zorluklar ile karşılaşırlar. Çocuklar zaman geçtikçe farklı şekilde öğrenir ve gelişirler ve çocuğunuzun ihtiyaçları devamlı olarak değerlendirilmelidir. Çocuğunuz kendini kavradıkça ve yeni beceriler edindikçe yeni davranış modelleri geliştirir. Çocuğunuza destek olabilmeniz için, gelişiminde gösterdiği işaretlere dikkat edin!

Çocuklar okula başladıkları zaman, heyecanlı maceralarla dolu bir süreç başlar. Ancak, okullar tüm çocuklar için sınıfta söylenenleri işitme, anlama ve uygulama açılarından çok çaba gerektiren yerlerdir. Çocuğunuzun hayatında etkileyici ve aşılması gereken zorluklar ile dolu yeni bir evresine hazır olun.

Daha fazla bilgi

  • Çocuklarda işitmenin önemi

    Çocuğunuz konuşmayı, okumayı ve yazmayı öğrenirken ve sosyal becerilerini geliştirirken işitme duyusundan faydalanır.

  • İşitme kaybı olan bir çocuk büyütmek

    Çocuğunuzun hayatın tadını çıkarabilmesi için, çocuğunuzu koruma ve güçlendirme arasında denge kurmayı öğrenin.

  • 12-18 yaş arası

    12 yaş ve üstü çocuklar ve genç yetişkinler için çözümler ve ebeveyn olarak onlara iyi bir rehber olarak nasıl destek olabileceğiniz.

  • Çocuklar için Oticon işitme cihazları

    Hafif-orta ve ciddi-derin derecelerde işitme kaybı olan çocuklar için geliştirdiğimiz işitme cihazı çözümlerini keşfedin.