Bebek
(0-3 yaş)

Çocuğunuzun ilk 3 yılı keşiflerle doludur ve muazzam bir büyüme sürecinden oluşur. Çocuğunuz ayakta durmayı, yürümeyi ve tabii ki konuşmayı öğrenir. Çocuğunuz işitme kaybı yaşıyorsa, konuşma kabiliyetini geliştirebilmesi en baştan beri doğru bakımı görmesine bağlıdır.

Sizin bir uzantınız olmaktan bağımsızlığa doğru

Bu dönemde çocuklar, kendilerini sizin bir uzantısı olarak görmekten çıkarlar ve kendilerine has bir benlik kavramı oluşturmaya başlarlar. Başlangıçta tek önem verdikleri nokta şudur: “Çevreme güvenebilir miyim ve temel ihtiyaçlarım karşılanıyor mu?”, ancak sonrasında merak etmeye başlayıp daha bağımsız hâle gelirler.

Çocuğun beyni sesleri ayırt edebilmesi ve konuşmaları anlayabilmesi için ilk günden itibaren ses ile uyarılmaya ihtiyaç duyar. Normal bir işitme duyusuna sahip çocuklar, evde ebeveynlerinin ve kardeşlerinin seslerini tanımaya başlar. Anne ve babanın sesini duyabilmek sadece konuşma gelişimi açısından önemli olmakla kalmayıp yeni bir dünyada çocuğun güven ve Konfor hissetmesi açısından da önemlidir; çünkü çocuğun sağlıklı gelişmesi, kendini güvende ve temel ihtiyaçlarının karşılandığını hissetmesine bağlıdır. Çocuklar ayrıca birçok önemli bilgiyi işiterek alırlar ve bu onları entelektüel ve sosyal açıdan uyarır: Annem beni övüyor mu? Bir soru mu soruyor? Şu anda yaptığım şeye kızıyor mu?

Ses ile uyarılma ve dil

Konuşmanın temelleri, yaşamın ilk evrelerinde atılır. Çocuklar, konuşmayı henüz öğrenmemiş olsalar bile sürekli dinlerler. Bu dönemde çocuğun gerekli miktarda ses ve konuşma algılaması önemlidir.

Çocuklar ilk 5 aylarında konuşmadaki çeşitli sesleri ayırt etmeyi öğrenir ve mırıldanmaya başlar. Mırıldanma döneminin sonunda ise daha ziyade çeşitli kelimeleri kullanmayı denemeye başlar. Çocuk, konuşmaya tek kelimelerle başlar, iki kelimeli kombinasyonlara geçer ve ardından cümle kurmaya başlar. 3 yaşına geldiğinde ise binden fazla kelime öğrenmiş olur. Çocukta işitme kaybı olması durumunda, dil gelişiminde geri kalma riski mevcuttur. Bu nedenle, çocuğa yeterli miktarda ses ve konuşma dinletilmesi çok önemlidir.

Büyük etkiye sahip sohbetler

Çocuğunuz ilk yıllarının çoğunu evde geçirirken, tarafınızdan sürekli sağlanan ses uyarılarına çok ihtiyaç duyar. Hiçbir konu fazla önemli veya önemsiz değildir; yeter ki konuşun.

Çocuğunuzla ne kadar çok konuşursanız, çocuğunuzun gelecekte konuşma, okuma ve yazma başarısını da o kadar çok etkilersiniz. Örneğim, çocuğunuza ne yaptığınızı anlatabilir ya da ikinizin de gördüğü şeyleri yorumlayabilirsiniz. 

İletişimde alışkanlık edinmeniz gereken 3 nokta

Bolca konuşun

Çocuklarla konuşma dili kullanın: Uzatılmış sesli harfler, tiz ses, abartılı yüz ifadeleri, kısa ve basit cümleler.

Karıştırın ve açın/düzenleyin

Çeşitli kelimeler ve gramer kullanın. Çocuğunuz bir şey söylerse, buradaki grameri açın veya düzenleyin Eklenen kelimeleri öne çıkarmak için ses tonunu değiştirin.

Müzik yapın

Şarkı söyleyin, kafiyeli nakaratlar tekrarlayın, şarkı söyleme oyunları oynayın ve müzik enstrümanları ile elinizdeki her türlü araç ile müzik yapın ve ses çıkarın.

Kitap okuyun

Diyalog içeren kitaplar okuyun ve çocuğunuzun aktif olarak katılımını sağlayın. Aynı kitabı çok kez okuyun.

Vücut dilini ve işaretlerini iletişiminize dâhil edin

İşaret dilini veya kelimelerle beraber basit işaretler kullanın. Vücut dilinizi de kullanmayı ihmal etmeyin.

Nesne kullanımı

Sohbet başlatmak için çeşitli nesnelerden faydalanın Nesnelere işaret edin ve adlarını söyleyin.

  • Çocuğunuza güç verin 

    Çocuğunuz işitme cihazlarını size getirip ve kendi sesiyle kontrol edip geceleri nem alma cihazına yerleştirmeye başlayabilir.

  • Infant standing against a vacuum cleaner

    Çeşitli seslere maruz bırakın

    Onlara sesli oyuncaklara veya müzik enstrümanlarına, sesli uyarılı/alarmlı cihazlara ve hazır oldukları zaman televizyona erişim sağlayın.

  • Net iletişim kurun

    İletişime dair 3 temel kuralı öğrenin ve diğer çocuklarınıza, kendi ebeveyninize ve arkadaşlarınızla da bu kuralları nasıl uygulayabileceklerini öğretin.

Hayata iyi bir başlangıç

Çocuğunuz işitme cihazına ne kadar erken sahip olursa, o kadar iyidir. Günümüz teknolojisiyle, doğumdan sonra ilk haftalar ve aylarda işitme cihazı kullanılması mümkündür. BrainHearing teknolojisine sahip Oticon işitme cihazları, çocuklarınızın etraflarındaki dünyayı anlamlandırmalarına yardımcı olur.

Bu işitme cihazları konuşma sesi sinyalini mümkün olduğunca orijinaline yakın şekilde yükseltir ve sesle anlam arasında bağlantı kurması için, çocuğun beynine mümkün olduğunca en ilgili sesleri gönderir. İşitme kaybı kulaklarda meydana gelse de, gerçek etki beyindedir. Sesi anlamlandıran beyindir, bu yüzden beyin geliştirilmek amacıyla uyarılmalıdır.

BrainHearing™ teknolojisine sahip işitme cihazları - çocuğunuzun öğrenmesini destekler:
• Çocuğunuza daha net ve daha tutarlı ses yükseltme kapasitesi sunar
• Dil gelişimini desteklemek amacıyla, çocuğunuz için konuşma seslerinde daha fazla önemli ayrıntıya erişim sağlar
• İşittiklerinden daha fazla faydalanmasını sağlamak için, çocuğunuzun beynini sesi anlamlandırması konusunda destekler

Ebeveynlerin, çocuklarının ses sinyallerini aldıklarını, sorarak değil bilerek emin olmaları gerekir. Oticon’un çocuklar için işitme cihazlarında, işitme cihazı pilinin düzgün çalıştığını gösteren LED ışıklar bulunur.

Çocuklar için Oticon işitme cihazlarına göz atın

Unutmayın: Çocuğunuzun işitme cihazını gün boyu kullanması son derece önemlidir – bu, çocuğun özgüveni arttıkça zorlaşabilir, işitme cihazlarını çıkarmak isteyebilir veya oyun oynarken kaybedebilir. Çocuğunuzun işitme cihazlarını sürekli kullanmasını sağlamak için, Oticon Safe-Line tutucu veya başka önlemler edinme konusunda işitme uzmanınız ile görüşün.

Bir sonraki aşama:
Okul öncesi (3-6 yaş)

İşitme kaybı olan çocuklar büyüdükçe, bebeklikten okul yıllarına ve ötesine kadar, yaşamları boyunca geçtikleri farklı süreçlerde çeşitli zorluklar ile karşılaşırlar. Çocuklar zaman geçtikçe farklı şekilde öğrenir ve gelişirler ve çocuğunuzun ihtiyaçları devamlı olarak değerlendirilmelidir. Çocuğunuz kendini kavradıkça ve yeni beceriler edindikçe yeni davranış modelleri geliştirir. Çocuğunuza destek olabilmeniz için, gelişiminde gösterdiği işaretlere dikkat edin!

Sosyalleşme yönünde atılan ilk adımlar ve daha zorlu dinleme ortamlarına geçiş, iyi bir işitme desteği gerektirir. Bu aşamada çocuğunuz okula hazır olabilmesi için dilini geliştirmelidir ve zenginleştirmelidir.

Daha fazla bilgi

  • Çocuklarda işitmenin önemi

    Çocuğunuz konuşmayı, okumayı ve yazmayı öğrenirken ve sosyal becerilerini geliştirirken işitme duyusundan faydalanır.

  • İşitme kaybı olan bir çocuk büyütmek

    Çocuğunuzun hayatın tadını çıkarabilmesi için, çocuğunuzu koruma ve güçlendirme rolünüzü dengelemeyi öğrenin.

  • Okul çağı (6-12 yaş)

    Okul sınıfları dinleme açısından zorlu ortamlardır. Çeşitli çözümleri ve çocuğunuza nasıl destek verebileceğinizi öğrenin.

  • Çocuklar için Oticon işitme cihazları

    Hafif-orta ve ciddi-derin derecelerde işitme kaybı olan çocuklar için geliştirdiğimiz işitme cihazı çözümlerini keşfedin.